► Ameliyat bittikten sonra yaşam bulgularınız düzelene kadar (nabız, solunum, tansiyon vb.) ameliyathanenin içinde bulunan ayılma ünitesinde olacaksınız.

► Yaşam bulgularınız düzene girdiğinde ameliyathaneden odanıza gönderileceksiniz.

► Ameliyat bölgenizdeki 4 kesi yeri pansumanla kapalı olacaktır.

► Aynı zamanda sağ yanınızda bir adet dren olabilir endişe etmeyiniz. Bu dren ameliyat bölgesinde biriken sıvıyı dışarı atmak için yerleştirilmiş küçük bir tüptür ve çoğunlukla 24 saat içerisinde çıkarılır.

► Anestezinin etkisi geçene kadar yatağınızda istirahat etmeniz gerekir bu süreçte yatağınızda olmalısınız.

► Ameliyat sonrasında ayağa kalkmak için acele etmemelisiniz hemşireden yardım alarak yatakta oturur pozisyona gelmeli bu şekilde biraz beklemeli ve daha sonrasında yavaş hareket ederek ve mutlaka destek alarak ayağa kalkmalısınız.

► Ayağa kalkıp hareket etmeye başladıktan sonra her 2 saatte bir 10-15 dakikalık kısa yürüyüşler yapılmalıdır.Ameliyat sonrası erken dönemde hareket etmek bulantı kusmayı ve ağrıyı azaltacaktır, bağırsak hareketlerini ve bununla birlikte yara iyileşmesini de hızlandıracaktır. 

► Ameliyattan sonra gaz çıkarmaya başlayana kadar bir şey yiyip, içmemeniz gerekmektedir bu nedenle gaz çıkardığınızda hemşireye bildirmenizle birlikte sıvı şeyler tüketmeye başlayabilirsiniz. Bu süreç ameliyattan sonra 6-8 saati bulabilir bu nedenle endişe etmemelisiniz.

► Ameliyat sonrası mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Mide bulantısı yaşadığınız zaman kendinizi kusmak için zorlamamalısınız derin soluk alıp verme yapmak bulantınızı azaltacaktır.

► Ameliyat esnasında karına CO2 (karbondioksit) gazının verilmesi ve karın duvarında işlem yapılması nedeniyle ameliyattan sonra karında, kaburgaların altında, sırtta ve göğüste ağrıların oluşması normal kabul edilir.

► Ağrılar genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve 2-3 gün devam edebilir. Aralıklı veya düzenli olabilir ve artıp azalabilir.

► Ağrıların hafifletilmesi için ilk olarak hekiminizin reçete ettiği ilaçları düzenli ve atlamadan kullanmanız gerekir.

► Ağrılar azaldığı anda yavaş yavaş hareket etmek ve kısa yürüyüşler yapmanız ağrılarınızın şiddetinin azalmasına yardımcı olacaktır.

► Ağrılar artmaya başladığında dinlenmeye geçmelisiniz. Ağrınız arttığında yapabileceğiniz rahatlatıcı şeylerden biri derin soluk alıp vermektir. 

► Ağrılar arttığında yapabileceğiniz bir diğer aktivite yumuşak bir havluyu ılıtarak ağrıyan bölge üzerine yerleştirmektir. Bu şekilde 15-20 dakika durduktan sonra havluyu kaldırarak biraz dinlenin ve sonrasında tekrar ılıtarak yeniden bölge üzerine uygulayın. Bu şekilde uygulamayı 3-4 kez tekrarlayabilirsiniz.

► Aynı zamanda uygulayabileceğiniz diğer yöntem solunum egzersizleri ve müzik dinlemek, televizyon izlemek gibi dikkatinizi dağıtacak sevdiğiniz aktiviteleri yapmaktır.

► Vücut sıcaklığında artış, dikiş yerinde kızarıklık veya akıntı, idrarın koyu renkli ve kötü kokulu olması, idrar yaparken yanma, solunum fonksiyonlarında değişme gibi enfeksiyon belirtileri takip edin, bu belirtiler olduğu zaman hemşireye bildirmelisiniz.

► Yeterli besin ve sıvı alımını devam ettirin.

► Dinlenmeyi ihmal etmeyin.

► Antibiyotik yazıldıysa kullanım saatlerinin aynı olmasına dikkat edilmelidir.

► Enfeksiyon gelişmesini önlemek amacıyla el hijyeninize dikkat edin, pansuman değişimi için aile sağlığı merkezine başvuru yapabilirsiniz.

► Ameliyat sonrası erken dönemde anestezi etkisine bağlı olarak uykuya meyilli olacaksınız.

► Bu durum erken dönemde iletişim kurmanızı zorlaştırabilir.

► Ancak bu sürekli değildir anestezinin etkisi azaldıkça uyku hali geçecektir.

► Bu dönemde hemşire sık sık yanınıza gelerek vücut sıcaklığınızı, tansiyonunuzu, ve nabzınızı kontrol edecek ve sizinle konuşmaya çalışacaktır.

► Ameliyattan sonra herhangi bir engel yoksa hemşire yatak başını 30-45° kaldırmanızı sağlayacak. Bu pozisyon daha rahat nefes alıp vermenizi sağlayacaktır.

►Uygun şekilde sık sık pozisyon değişikliği solunum güçlüğünüzü azaltacaktır.

►Ameliyat sonrası dönemde kan oksijen düzeyiniz parmağınıza takılacak küçük bir cihaz veya monitörden izlenecektir.

► İhtiyaç duyulursa soğuk buhar uygulaması, postural drenaj (balgamı temizlemek için uygun pozisyon verilmesi) ve O2tedavisi uygulanacaktır.

► Ameliyat bölgesini yastıkla destekleyerek size öğretilen derin solunum ve öksürük egzersizlerini tekrar etmek de nefes alıp vermenize kolaylık sağlayacaktır.

► Ameliyat sonrası erken hareket etmek solunum fonksiyonlarınızın düzelmesini kolaylaştıracaktır.

► Ameliyat sonrası ilk bir ay özellikle kızartma şeklinde pişirilmiş yağ içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.

► Sebze tüketirken haşlama ya da buharda pişirme şeklinde pişirilmiş yemekler tüketilmelidir.

► Protein miktarı fazla olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır (Yumurta, tavuk eti, kırmızı et, balık eti, süt ve süt ürünleri, Baklagiller gibi). Protein alımının az olması ağrının ve bulantınında az olmasını sağlayacaktır.

► Pul biber, kimyon gibi keskin baharatlardan ve aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.  Bu baharatlar bulantı ve ağrı oluşmasına neden olabilmektedir.

► Ameliyat sonrası gaz çıkışı olduktan sonra sıvı şeyler tüketilmeye başlanabilir ve sonraki süreçte normal beslenme düzenine geçilmelidir.

► Sık aralıklarla, çok çiğneyerek ve yavaş bir şekilde yemekler tüketilmelidir. 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenilmelidir.

► Günlük bir çeşit meyve tüketmeye özen gösterilmelidir. 

► Eğer herhangi bir kısıtlama yoksa sıvı tüketimi en az 2 litre olmalıdır.

► Ameliyattan sonraki ilk günler ishal ve hazımsızlık şikayetleri normal kabul edilir ancak bu şikayetler devam ederse bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gereklidir.

► Günlük yağ oranını bir ay içinde yavaş yavaş artırarak devam edebilirsiniz ancak her zaman yağlı yiyecekler tüketmemelisiniz.

► Ameliyattan sonraki ilk birkaç saat ve ilk birkaç gün bulantınızın olması normaldir ancak bulantılar geçmiyorsa ve kusma başlarsa, kusmanızda kan görürseniz mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gereklidir.

► Geçmeyen göğüs ve sırt ağrılarınız olursa, karında şişlik ve ağrı devam ederse bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gereklidir.

► İshal şikayetinin geçmesiyle birlikte düzelmeyen bir kabızlık başlarsa ve dışkınızda kan görürseniz bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.


 

► Ameliyat sonrası ilk dönemde bulantınızın olması normaldir. Bulantı anestezi ve diğer nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

► Ameliyat sonrası ilk dönemde bulantınızın olması durumunda size hemşire tarafından ilaç uygulaması yapılacaktır. Bu uygulama bulantınızın azalmasına yardımcı olur.

► Yine bulantınız olduğunda başınızı yükselterek uzanmak mide bulantınızı azaltacağı için kusmanızı da engelleyecektir.

► Yemek yemeğe başladıysanız yemeklerden önceyi odayı havalandırmak, size önerilen diyet listenize uygun beslenmek bulantı kusmanızı azaltacaktır.

► Eğer ameliyat sonrası ilk dönemde bulantı ile birlikte kusma yaşadıysanız bunu mutlaka hemşireye bildirmeniz gerekmektedir.

► Bulantı kusma sorunu devam ediyorsa öğünlerde az az ve sık aralıklarla yemek yemek kusmanızın önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

► Taburcu olduktan sonraki dönemde bulantı kusmalarınızın azalması beklenir. Taburcu olduktan sonra bulantı kusmalarınız azalmadıysa, kanlı kusmalar yaşıyorsanız, karında ağrı, şişlik şikayetleriniz mevcutsa beklemeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.


 

► İlk tuvalet ihtiyacı hissettiğinizde mutlaka hemşireye bildirmelisiniz bu yemek yemeğe başlamak ve hareketinizi sağlamak için önemlidir.

► Eğer hareket etmenize ve yataktan kalkmanıza herhangi bir engel yoksa tuvalet ihtiyacınızı gidermek için destek alarak ayağa kalkabilirsiniz ve ihtiyacınızı giderebilirsiniz

► Eğer yataktan kalkmanıza izin verilmiyorsa hemşireden yardım isteyerek ördek veya sürgü kullanarak ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

► Sıvı kısıtlaması yoksa günde 2 lt sıvı alımına özen gösterin.

► Dışkınızın rengini, kıvamını ve sıklığını takip edin, hemşireyi anormal bulgular (kötü koku, macun görüntü) konusunda bilgilendirin.

► Yüksek lif içeren besinleri (arpa, buğday, çavdar, yulaf, brokoli, mısır, havuç gibi) tüketmek kabızlığı önleyecektir, bu gıdaları tüketmeye özen gösterin.

►Aşırı gaz oluşunu neden olabilecek lahana, nohut, turp, soğan, karnabahar ve salatalık gibi yiyeceklerden uzak durulması gerekir.

► Taburcu olduktan bir gün sonra rahatlıkla banyo yapabilirsiniz.

► Banyo yaparken ameliyat bölgesinin ıslanmaması için su geçirmeyen bantları eczaneden temin edip kullanabilirsiniz. 

► Banyo yaparken dikkat etmeniz gerekenler: suyun ılık olması, ameliyat bölgesinin ovulmaması ve keselenmemesi, banyonun ayakta ve duş şeklinde yapılması ve yıkandıktan sonra ameliyat bölgesinin kuru bir ped ya da havlu ile ovalanmadan kurulanmasıdır.

► Vücut sıcaklığında artışın belirtileri titreme ile başlar ancak her zaman en doğru bilgiyi bir ateş ölçer ile ölçmektir. Vücut sıcaklığınızdaki artışın sebebi ameliyat yerinde enfeksiyon gelişmesi olabilir.

► Vücut sıcaklığınızda herhangi bir artış olması durumunda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

► Ameliyat sonrası dönemde vücut ısınız düşük olacaktır, ısıtmak için ısıtıcı battaniyeler kullanılabilir.

► Vücut sıcaklığını korumak amacıyla, ameliyat sonrasında ıslak örtü ve kıyafetleriniz çıkarılacaktır. Kıyafetlinizin kuru ve temiz olması gerekir.

► Ameliyat sonrası dönemde uzun süreli yatak istirahatine gerek yoktur ara ara dinlenmek yeterli olacaktır.

► Ameliyat sonrası ilk 5 günlük süreçte ağır eşya kaldırılmamalı, ameliyat bölgesini zorlayacak hareketler yapılmamalı, spor ve ağır işlerden (eşya kaldırmak, uzak durulmalıdır. 

► Yara iyileşmesi sağlanana kadar kadınlar sıkan giysiler giyilmemelidir.

► Taburcu olduktan 5-7 gün sonra araba kullanmaya başlayabilirsiniz.

► Ameliyat sonrası dönemde iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla hareketin önemli olduğunu unutmayın.

► Ameliyat öncesi size öğretilen yatak içi egzersizler, ayak ve bacak egzersizlerini yapmanız önemlidir.

► Dinlenme ve egzersiz zamanlarını ayarlayın, enerjinizin yüksek olduğu sabah saatlerinde egzersizleri yapmaya özen gösterebilirsiniz

► Taburcu olduktan 5 gün sonra çalışma hayatına geri dönebilirsiniz ancak ağır çalışma gerektiren bir işte çalışıyorsanız işe başlamak için 1-2 hafta beklemeniz önerilmektedir.

► Taburcu olduktan sonraki bir haftalık süreçte dikişlerin zorlanmaması ve tam iyileşmenin sağlanması amacıyla cinsel ilişkiye girmeniz önerilmemektedir. 

► Dikişleriniz alındıktan sonra ameliyat bölgesini zorlamamak koşuluyla cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz.


 

► Ameliyattan sonra erken dönemde ve taburcu olduktan sonra bol bol dinlenmelisiniz

► İlk 3-4 gün dinlenirken yatağınızın başını hafifçe kaldırmalısınız bunun için başınızın altına birkaç adet yastık koyabilirsiniz.

► Rahat bir uyku ve dinlenmenin sağlanabilmesi için günlük yaşam aktivitelerinizi sürdürmeniz ve gündüzleri sizi zorlamayan fiziksel aktiviteler yapabilirsiniz.

► Geceleri rahat uyuyabilmek için sessiz, sakin ve karanlık bir ortam sağlamanız önemlidir.

► Uyumadan 4-5 saat öncesinde ağır yiyecekler ve kafein alımından kaçının.

► Ilık bir duş sizi fiziksel olarak rahatlatacak ve uyku kalitenizi attıracaktır, uyumadan önce duş alabilirsiniz.


 

► Taburcu olduktan sonra herhangi bir komplikasyon yaşamazsanız 7-10 gün içerisinde kontrole gelmelisiniz.

► Kontrole gittiğinizde dikişleriniz alınacaktır. Bu süreç içerisinde dikişlerinizin pansumanı için gün aşırı olacak şekilde sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. 

► Ameliyat sonrası dönemde size reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmanız ağrılarınızı azaltmada ve sizi enfeksiyondan korumada etkili olacaktır.


 

► Bulantı kusmalarınız taburcu olmanıza rağmen devam ediyorsa kanlı kusmaya başladıysanız,

► Karın bölgesinde geçmeyen şişlik ve ağrı mevcutsa,

► Kollarda ve bacaklarda geçmeyen ağrı, şişlik, kızarıklık ve döküntüler başladıysa,

► Göğüste baskı hissi ve nefes alamama durumu yaşıyorsanız,

► Deride ve gözlerde gözle görülür sarılık başladıysa,

► Kabızlık problemi yaşamaya başladıysanız,

► Uzun süren geçmeyen ishal yaşıyorsanız,

► 38 derecenin üstünde ateş yaşıyorsanız,

► Dışkınız siyah renkteyse veya kanlıysa bu veya bu durumlardan herhangi birini yaşamaya başladıysanız ve şikayetleriniz geçmiyorsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.