► Ameliyat bittikten sonra yaşam bulgularınız düzelene kadar (nabız, solunum, tansiyon vb.) ameliyathanenin içinde bulunan ayılma ünitesinde olacaksınız.

► Yaşam bulgularınız düzene girdiğinde ameliyathaneden odanıza gönderileceksiniz.

► Ameliyat bölgenizdeki 4 kesi yeri pansumanla kapalı olacaktır.

► Aynı zamanda sağ yanınızda bir adet dren olabilir endişe etmeyiniz. Bu dren ameliyat bölgesinde biriken sıvıyı dışarı atmak için yerleştirilmiş küçük bir tüptür ve çoğunlukla 24 saat içerisinde çıkarılır.

► Anestezinin etkisi geçene kadar yatağınızda istirahat etmeniz gerekir bu süreçte yatağınızda olmalısınız.

► Ameliyat sonrasında ayağa kalkmak için acele etmemelisiniz hemşireden yardım alarak yatakta oturur pozisyona gelmeli bu şekilde biraz beklemeli ve daha sonrasında yavaş hareket ederek ve mutlaka destek alarak ayağa kalkmalısınız.

► Ayağa kalkıp hareket etmeye başladıktan sonra her 2 saatte bir 10-15 dakikalık kısa yürüyüşler yapılmalıdır.Ameliyat sonrası erken dönemde hareket etmek bulantı kusmayı ve ağrıyı azaltacaktır, bağırsak hareketlerini ve bununla birlikte yara iyileşmesini de hızlandıracaktır. 

► Ameliyattan sonra gaz çıkarmaya başlayana kadar bir şey yiyip, içmemeniz gerekmektedir bu nedenle gaz çıkardığınızda hemşireye bildirmenizle birlikte sıvı şeyler tüketmeye başlayabilirsiniz. Bu süreç ameliyattan sonra 6-8 saati bulabilir bu nedenle endişe etmemelisiniz.

► Ameliyat sonrası mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Mide bulantısı yaşadığınız zaman kendinizi kusmak için zorlamamalısınız derin soluk alıp verme yapmak bulantınızı azaltacaktır.

► Ameliyat esnasında karına CO2 (karbondioksit) gazının verilmesi ve karın duvarında işlem yapılması nedeniyle ameliyattan sonra karında, kaburgaların altında, sırtta ve göğüste ağrıların oluşması normal kabul edilir.

► Ağrılar genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve 2-3 gün devam edebilir. Aralıklı veya düzenli olabilir ve artıp azalabilir.

► Ağrıların hafifletilmesi için ilk olarak hekiminizin reçete ettiği ilaçları düzenli ve atlamadan kullanmanız gerekir.

► Ağrılar azaldığı anda yavaş yavaş hareket etmek ve kısa yürüyüşler yapmanız ağrılarınızın şiddetinin azalmasına yardımcı olacaktır.

► Ağrılar artmaya başladığında dinlenmeye geçmelisiniz. Ağrınız arttığında yapabileceğiniz rahatlatıcı şeylerden biri derin soluk alıp vermektir. 

► Ağrılar arttığında yapabileceğiniz bir diğer aktivite yumuşak bir havluyu ılıtarak ağrıyan bölge üzerine yerleştirmektir. Bu şekilde 15-20 dakika durduktan sonra havluyu kaldırarak biraz dinlenin ve sonrasında tekrar ılıtarak yeniden bölge üzerine uygulayın. Bu şekilde uygulamayı 3-4 kez tekrarlayabilirsiniz.

► Aynı zamanda uygulayabileceğiniz diğer yöntem solunum egzersizleri ve müzik dinlemek, televizyon izlemek gibi dikkatinizi dağıtacak sevdiğiniz aktiviteleri yapmaktır.

► Vücut sıcaklığında artış, dikiş yerinde kızarıklık veya akıntı, idrarın koyu renkli ve kötü kokulu olması, idrar yaparken yanma, solunum fonksiyonlarında değişme gibi enfeksiyon belirtileri takip edin, bu belirtiler olduğu zaman hemşireye bildirmelisiniz.

► Yeterli besin ve sıvı alımını devam ettirin.

► Dinlenmeyi ihmal etmeyin.

► Antibiyotik yazıldıysa kullanım saatlerinin aynı olmasına dikkat edilmelidir.

► Enfeksiyon gelişmesini önlemek amacıyla el hijyeninize dikkat edin, pansuman değişimi için aile sağlığı merkezine başvuru yapabilirsiniz.

► Ameliyat sonrası erken dönemde anestezi etkisine bağlı olarak uykuya meyilli olacaksınız.

► Bu durum erken dönemde iletişim kurmanızı zorlaştırabilir.

► Ancak bu sürekli değildir anestezinin etkisi azaldıkça uyku hali geçecektir.

► Bu dönemde hemşire sık sık yanınıza gelerek vücut sıcaklığınızı, tansiyonunuzu, ve nabzınızı kontrol edecek ve sizinle konuşmaya çalışacaktır.