► Cerrahi ameliyatlardan sonra en çok ortaya çıkan durumlardan biri ağrıdır.

► Ameliyat esnasında karına CO2 gazının verilmesi ve karın duvarında işlem yapılması nedeniyle ameliyattan sonra karın duvarında, kaburgaların altında, sırtta ve göğüste ağrıların oluşması normal kabul edilir.

► Bu ağrılar genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve 2-3 gün devam edebilir.

► Aralıklı veya düzenli olabilir ve artıp azalabilir.

► Bu ağrıların hafifletilmesi için ilk olarak hekiminizin reçete ettiği ilaçları düzenli ve atlamadan kullanmanız gerekir.

► Ağrılarınız azaldığı anda yavaş yavaş hareket etmek ve kısa yürüyüşler yapmanız ağrılarınızın şiddettinin azalmasına yardımcı olacaktır.

► Ağrınız artmaya başladığında dinlenmeye geçmelisiniz. Ağrınız arttığında yapabileceğiniz rahatlatıcı şeylerden biri derin soluk vermektir. 

► Bunun için ilk olarak burnunuzdan derin bir soluk almalısınız daha sonrasında aldığınız nefesi 3 saniye boyunca tutun ve ağzınızdan üfleyerek verin.

► Egzersizi 3-4 defa tekrarladıktan sonra biraz dinlenin ve sonrasında yine aynı şekilde tekrarlayın. Bu şekilde 10 tekrar yapmanız sizi rahatlatacaktır.

►  Ağrınız arttığında yapabileceğiniz bir diğer aktivite yumuşak bir havluyu ılıtarak ağrıyan bölge üzerine yerleştirmektir. Bu şekilde 15-20 dakika durduktan sonra havluyu kaldırarak biraz dinlenin ve sonrasında tekrar ılıtarak yeniden bölge üzerine uygulayıın. Bu şekilde uygulamayı 3-4 kez tekrarlayabilirsiniz.

 

► Ameliyat sonrası düzenli beslenme iyileşmede büyük öneme sahiptir bu nedenle düzenli beslenmek çok önemlidir.

► Ameliyat sonrası ilk bir ay özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır ( Zeytinyağı, Tereyağı, Sıvıyağ içeren kızartma vb. yiyecekler)

► Protein miktarı fazla olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır ( Yumurta, tavuk eti, kırmızı et, balık eti, süt ve süt ürünleri, Baklagiller gibi)

► Ameliyattan sonraki ilk bir ay protein alımının az olması ağrınızın ve bulantınızın da az olmasını sağlayacaktır bu unutulmamalıdır.

► Pulbiber, kimyon gibi keskin baharatlardan ve aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. 

► Ameliyat olduktan sonra yaklaşık 4. saatte sıvı şeyler tüketilmeye başlanabilir ve sonraki süreçte normal beslenme düzenine geçilmelidir.

► Sık aralıklarla, çok çiğneyerek ve yavaş bir şekilde yemekler tüketilmelidir. 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenilmelidir.

► Meyve ve sebze tüketiminin fazla olmasına dikkat edilmelidir

► Eğer herhangi bir kısıtlama yoksa sıvı tüketimi en az 2 litre olmalıdır.

► Ameliyattan sonraki ilk günler ishal ve hazımsızlık şikayetleri normal kabul edilir ancak bu şikayetler devam ederse doktorunuza başvurmanız gereklidir.

► Günlük yağ oranını bir ay içinde yavaş yavaş artırarak devam edebilirsiniz ancak her zaman yağlı yiyecekler tüketmemelisiniz.

► Ameliyattan sonraki ilk birkaç saat ve ilk birkaç gün bulantınızın olması normaldir ancak bulantılar geçmiyorsa ve kusma başlarsa, kusmanızda kan görürseniz mutlaka doktorunuza başvurmanız gereklidir.

► Geçmeyen göğüs ve sırt ağrılarınız olursa, karında şişlik ve ağrı devam ederse doktorunuza başvurmanız gereklidir.

► İshal şikayetinin geçmesiyle birlikte düzelmeyen bir kabızlık başlarsa ve dışkınızda kan görürseniz doktorunuza başvurmanız gerekir.

► Ameliyat sonrası ilk dönemde bulantınızın olması normaldir.

► Bulantı anestezi ve diğer sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

► Ameliyat sonrası ilk dönemde bulantınızın olması durumunda size antiemetik ilaç uygulaması yapılacaktır. Bu uygulama bulantınızın azalmasına yardıcı olur.

► Yine bulantınız olduğunda başınızı yükselterek uzanmak mide bulantınızı azaltacağı içim kusmanızı da engelleyecektir.

► Eğer idrar çıkışınız olduysa ve yemek yemeğe başladıysanız yemeklerden önceyi odayı havalandırmak, size önerilen diyet listenize uygun beslenmek bulantı kusmanızı azaltacaktır.

► Eğer ameliyat sonrası ilk dönemde bulantı ile birlikte kusma yaşadıysanız bunu mutlaka hemşireye bildirmeniz gerekmektedir.

► Hemşire duruma göre hekiminize haber verecektir.

► Bulantı kusma sorunu devam ediyorsa öğünlerde az az ve sık aralıklarla yemek yemek kusmanızın önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

► Taburcu olduktan sonraki dönemde bulantı kusmalarınızın azalması beklenir

► Taburcu olduktan sonra bulantı kusmalarınız azalmadıysa, kanlı kusmalar yaşıyorsanız, karında ağrı,şişlik şikayetleriniz mevcutsa beklemeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

► Yapılan cerrahi girişimin ağır olmamasından dolayı ameliyat sonrası dönemde uzun süreli yatak istirahatine gerek yoktur ara ara dinlenmek yeterli olacaktır.

► Ancak yine de ameliyat sonrası ilk 5 günlük süreçte ağır eşya kaldırılmamalı, yara yerini zorlayacak hareketler yapılmamalı, spor ve ağır işlerden uzak durulmalıdır. 

► Yara iyileşmesi sağlanana kadar kadınlar dar giysiler giymemeli ve karnı sıkacak pantolonlardan uzak durmalıdır.

► Taburcu olduktan bir gün sonra rahatlıkla banyo yapabilrsiniz. 

► Banyo yaparken dikkat etmeniz gerekenler suyun ılık olması, ameliyat bölgesinin ovulmaması ve keselenmemesi, banyonun ayakta ve duş şeklinde yapılması ve yıkantıktan sonra ameliyat bölgesinin kuru bir ped ya da havlu ile ovalanmadan kurulanmasıdır.

► Taburucu olduktan 5 gün sonra çalışma hayatına geri dönebilirsiniz ancak ağır çalışma gerektiren bir işte çalışıyorsanız  işe başlamak için 1-2 hafta beklemeniz önerilmektedir.

► Taburcu olduktan sonraki bir haftalık süreçte dikişlerin zorlanmaması ve tam iyileşmenin sağlanması amacıyla cinsel ilişkiye girmeniz önerilmemektedir. 

► Taburcu olduktan 5-7 gün sonra araba kullanmaya başlayabilirsiniz.

► Taburcu olduktan sonra herhangi bir komplikasyon yaşamazsanız 7-10 gün içerisinde kontrole gelmelisiniz. Hastaneye daha erken başvurmanız gereken durumlar size diğer başlıkta detaylı olarak anlatılacaktır bu durumlardan herhangi birini yaşarsanız beklemeden hastaneye başvurmalısınız.

► Taburcu olduktan sonraki 7-10 içinde kontrole gittiğinizde dikişleriniz alınacaktır. Bu süreç içerisinde dikişlerinizin pansumanı için gün aşırı olacak şekilde sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. 

► Ameliyat sonrası dönemde size reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmanız ağrılarınızı azaltmada ve sizi enfeksiyondan korumada etkili olacaktır bu nedenle ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmalısınız.

► Bulantı kusmalarınız taburcu olmanıza rağmen devam ediyorsa kanlı kusmaya başladıysanız,

► Karın bölgesinde geçmeyen şişlik ve ağrı mevcutsa,

► Kollarda ve bacaklarda geçmeyen ağrı, şişlik, kızarıklık ve döküntüler başladıysa,

► Göğüste baskı hissi ve nefes alamama durumu yaşıyorsanız,

► Deride ve gözlerde gözle görülür sarılık başladıysa,

► Kabızlık problemi yaşamaya başladıysanız,

► Uzun süren geçmeyen ishal yaşıyosanız ve kanlı dışkılama durumu mevcutsa,

► 38 derecenin üstünde ateş yaşıyosanız

►Dışkınız siyah renteyse veya kanlıysa bu veya bu durumlardan herhangi birini yaşamaya başladıysanız ve şikayetleriniz geçmiyorsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.