► Derin solunum ve öksürme egzersizleri ameliyat sonrası dönemde akciğerde gelişebilecek komplikasyonları önlemek ve vücuda daha fazla oksijen alınmasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

► Derin solunum egzersizleri yapmak solunumu düzenler, stresi azaltır, akciğer kaslarını güçlendirerek solunumu güçlendirir, vücudun daha fazla oksijen almasını sağlayarak iyileşmeyi hızlandırır

► Burnunuzdan derin bir nefes alın ve nefesinizi 3 saniye boyunca tutun, Tuttuğunuz nefesi ağzınızdan üfleyerek yavaşça verin.

► Bu egzersizi aralıklarla 3-4 kez tekrarlayın.

 

► Safra kesesi ameliyatları genellikle genel anestezi altında, hasta uyutularak yapılır. 

► İşlem öncesinde sağlık ekibi sizden yazılı ve sözlü onam alır.

► Genellikle ameliyattan bir gün önce ya da işlemin yapılacağı gün hastaneye yatmanız gerekir.

► Hastaneye yattıktan sonra hekiminizin belirttiği şekilde üzerinizi çıkarmanız ve size verilen önlüğü giymeniz gerekir.

► Ameliyattan önceki geceden itibaren hiçbir şey yiyip içmemeniz gerekmektedir.

► Ameliyattan öncesinde rutin olarak kan tetkiklerine bakılır bunlar ameliyata uygunluğunuzu değerlendirmek amacıyla yapılmaktadır.

► Ameliyattan hemen önce idrarınızı yaparak mesanenizi boşaltmanız gerekir.

► Sürekli olarak kullandığınız ilaçlar varsa bunları doktorunuza ve hemşireye ameliyattan önce mutlaka bildirmeniz gerekir ameliyat öncesinde ve sonrasındaki dönemde nasıl kullanılması gerektiğini doktorunuz size anlatacaktır.

► Ameliyata girerken üzerinizde oje, takı, makyaj, lens bulunmamalıdır.

► Ameliyat öncesi aklınıza takılan herhangi bir şeyi rahatça sorabilirsiniz

► İşlem genellikle 30-90 dakika sürmektedir

► Ameliyattan sonra ilk saatlerde ameliyat bölgesinde ağrınızın olması normaldir ağrınız olduğunda sakin kalmalısınız. Ağrınız olduğunda size ağrı kesici yapılacaktır.

► İyileşmek için en önemli faktörlerden birisi ise düzenli uyku uyumaktır. Ameliyat sonrası dönemde sakin ve sessiz bir ortamda uyumalısınız.

► Ameliyat sonrası mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Mide bulantısı yaşadığınız zaman kendinizi kusmak için zorlamamalısınız derin soluk alıp verme yapmak bulantınızı azaltacaktır.

► Bunun için burnunuzdan derin bir nefes alın ve aldığınız nefesi 3 saniye boyunca içinizde tutun. Daha sonra ise ağzınızdan üfleyerek nefesinizi verin.

► Bu işlemi aralıklı olarak 3-4 kez tekrarlamak ağrınızı ve bulantınızı hafifletecektir. 

► Ameliyat sonrasında ayağa kalkmak için acele etmemelisiniz yatakta oturur pozisyona gelmeli bu şekilde biraz beklemeli ve daha sonrasında yavaş hareket ederek ve mutlaka destek alarak ayağa kalkmalısınız.

► Ayağa kalkıp hareket etmeye başladıktan sonra her 2 saatte bir 10-15 dakikalık kısa yürüyüşler yapılmalıdır.

► Ameliyat sonrası erken dönemde hareket etmek bulantı kusmayı ve ağrıyı azaltacaktır, bağırsak hareketlerini ve bununla birlikte yara iyileşmesini de hızlandıracaktır. 

► Ameliyat sonrası dönemde ilk idrarınızı yapana kadar bir şey yiyip içmemeniz gerekmektedir. İlk kez idrara çıkmanız 6-8 saati bulabilir bu nedenle endişe etmemeli idrara çıkınca hemşireye bildirmelisiniz.